Oud Penningmeester Rinus Sonneveld krijgt lintje

1 mei 2022 22:15

Afgelopen week behaagde het de Koning oud VV Bennekom - Penningmeester Rinus Sonneveld (85 jr ) te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Rinus die inmiddels ruim 50 jaar in Bennekom woont kwam oorspronkelijk uit Amsterdam waar hij ook voetbalde.
Werkzaam in de verzekeringsbranche bij het Amsterdamse Victoria ging hij in 1971 met zijn toenmalige vrouw en drie dochters (Bea en de tweeling Loes en Minky) in Bennekom aan de Marienhoven wonen.
Dat moest ie ook wel want Victoria fuseerde met het Arnhemse Verzekeringsbedrijf Vesta en vestigde zich in Ede; van 1971-1973 aan de Tooroplaan en vanaf 1973 aan de Loevestein.
Victoria Vesta zoals het bedrijf vanaf toen ging heten zou later opgaan in RVS verzekeringen en Nationale Nederlanden.

In Bennekom werd er in die tijd stormachtig gebouwd; met name in Wijk 30. Een wijk die Boekelo werd genoemd en reikte ten zuiden van de Molenstraat tot aan de Wageningsche Grintweg.

Tussen 1970 en 1980 kwamen er in Bennekom maar liefst 1464 (!) adressen bij waarvan bijna 1000 in het gebied tussen de Jonker Sloetlaan en de Marienhoven.

De import van westerlingen bracht in het dorp een nieuwe dynamiek met kortere rokjes, grotere oorbellen en meer make up.

De nieuwe Bennekommers bleken opener en toegankelijker en vonden snel hun weg in het Bennekomse; via de scholen, de kerken en via de verenigingen.

Zo ging dat ook met Rinus die niet wilde wachten tot Victoria Vesta haar eigen voetbalvereniging oprichtte in 1975 (SV Victoria dat in 2002 als Victoria Vesta ’83 zou fuseren met het ooit roemruchte VV Ede) en werd dus al snel lid van VV Bennekom dat kort daarna van de Laarweg naar de Achterstraat zou verhuizen. Ook gelegen in Wijk 30.

Rinus vond zijn plek in het 3e elftal en trad onder voorzitter Koos van Boven toe tot het hoofdbestuur van de Voetbalvereniging Bennekom.

VV Bennekom dat net als het dorp een stormachtige ontwikkeling en groei doormaakte na de promotie in 1974 naar het hoogte amateurniveau in Nederland.

Sonneveld zou 6 jaar penningmeester blijven en tot zijn 53e voetballen; laatstelijk in het 8e elftal met een kleurrijk gezelschap van hoofdzakelijk oud 1e en 2e elftal spelers.

Toen Rinus 65 werd organiseerden zijn vrienden voor hem een speciale wedstrijd op de Eikelhof.

Naast voetballen, werk en gezin deed Rinus ook het nodige in de Hervormde kerk waar hij kerkvoogd werd en raakte hij betrokken bij Tennisvereniging Keltenwoud, dat de voormalige locatie van de voetbalvereniging gelegen tussen de Laarweg en de Selterskampweg betrok (vanaf 2017 gevestigd aan de Langschoterweg)

Ook bij de voetbalclub bleef Rinus betrokken; bij sponsoring, bij pr en bij de oprichting van de Club van 100 waarbij hij ook actief leden aansprak, hen lid maakte en hen er daarbij op wees; ‘dat het lidmaatschap van de Club van 100 fiscaal aftrekbaar was’ (toen nog wel). Ook nam hij jaren zitting in de kascommissie, een taak die hij ook bij Tennisvereniging Keltenwoud verzorgde.

Nog altijd doet Rinus vrijwilligerswerk; als mantelzorger en als penningmeester van Egelopvang de Vallei.

Het is Rinus van harte gegund dit jaar tot de uitverkorenen te behoren; die namens de Koning door onze burgervader het hoog gewaarde en welverdiende lintje krijgen opgespeld.

IMG-20220426-WA0012.jpg

Screenshot_2022-05-02_at_19.10.40.png